Onze aanpak – de essentie
Wij modelleren medische kennis zodat deze door de computer uitvoerbaar wordt. Daarbij stellen we de mens centraal en ontwikkelen wij processen en systemen die hen ondersteunen.
Door het modelleren en uitvoeren van medische kennis en beslissingen creëren we gepersonaliseerde zorgpaden op basis van patiënt specifieke data.
Wij blijven hierbij dicht bij de bestaande wetenschappelijke kennis uit richtlijnen en protocollen, aangevuld met kennis van de inhoudelijke experts uit het ziekenhuis.
Onze unieke selling point is dat we zowel de expliciete kennis uit protocollen en richtlijnen als ook de impliciete kennis van zorgprofessionals opnemen in de modellen. Onze methode is beschreven in het artikel in The Innovation, CellPress, november 2024. Alle kennis die gebruikt wordt voor een model wordt geannoteerd zodat de link naar de diverse bronnen behouden blijft.
We gebruiken prototyping om kennismodellen te toetsen met de experts (gebruik maakt impliciete kennis toetsbaar en levert weer nieuwe inzichten op).
We gebruiken de OMG standaard DMN als basis voor decision modelling. Deze standaard hebben we uitgebreid voor complexe beslissingen. Daarbij gebruiken we data-standaarden waardoor kennismodellen breder inzetbaar worden.

We gebruiken Model Driven Software Engineering: we genereren code uit de modellen. Dat levert een snelle ontwikkel- en test-cyclus op. Minder vertaalslagen betekent ook minder kans op fouten.
We kunnen koppelen via FHIR of onze eigen openAPI-standaard (of via een maatwerk-koppeling). Ook de dialogen worden via een model gerealiseerd (geen programmering nodig).
Het CDSS adviseert maar de zorgprofessionals nemen de beslissing. We kunnen beslissingen aan de zorgprofessionals uitleggen (whiteboxing) en de links naar de bronnen tonen.
Onze aanpak – in meer detail
Onze aanpak wordt in het kort uitgelegd in een artikel in The Innovation. In het rapport voor Zorginstituut Nederland wordt uitgebreid ingegaan op onze werkwijze waarin veel voorbeelden en uitleg is opgenomen. In de podcast legt Fabian het hoe en waarom uit van onze aanpak.
KORTE BESCHRIJVING
In samenwerking met een promovendus hebben we onze aanpak beschreven. In verkorte vorm is dat gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift “The Innovation”. Hierin wordt de essentie weergegeven van de kern van de aanpak. Het artikel heet “Clinical knowledge modeling: An essential step in the digital transformation of healthcare“. In het proefschrift volgt een uitgebreider artikel die we zullen uploaden, zo gauw het beschikbaar is.

ONDERZOEK NAAR TOEPASBAARHEID
In 2022 hebben we in opdracht van Zorg Instituut Nederland (ZINL), in samenwerking met de universiteit Tilburg en het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen/Geleen een onderzoek gedaan naar het gebruik van de DMN standaard voor medische richtlijnen en protocollen. Het onderzoek heet “De toepasbaarheid van modelleren met Decision Model and Notation op de kwaliteitsstandaard borstkanker”.

PODCAST OVER ONZE WERKWIJZE
In de podcast-serie “Slimme Zorg” interviewt Arno Rutte Fabian Tijssen over het hoe en waarom van Rule based AI.
Dokters gaan ten onder aan een informatieve overload. Er is in het dagelijkse werk te veel informatie die een arts moet verwerken om tot de juiste keuzes te komen, dat gaat ten koste van het menselijke in de zorg. Het rationele deel laat zich goed automatiseren met behulp van rule based AI. Dan blijft er tijd over voor het échte gesprek.
Rule based AI is een variant die niet zelflerend is, niet hallucineert maar bestaande kennis in navolgbare adviezen omzet op basis van beslistabellen. Deze zijn vooraf toetsbaar en kunnen ook tijdens gebruik met patiëntdata worden gecontroleerd door de arts. Rule Based engines zullen 100% uitvoeren wat er in de regels is opgenomen. Plots is de unintentional human error verdwenen en kan de implementatie tijd van nieuwe kennis dat nu tussen de 7-15 jaar bedraagt, teruggebracht worden naar een aantal weken.
We kunnen vandaag al starten met de huidige kennis op een betere manier aan te reiken. Immers de richtlijnen en protocollen zijn er al, deze moeten we omzetten naar “computable guideline” en dan zijn ze direct bruikbaar. De kwaliteit van zorg schiet omhoog op alle vlakken: Veiligheid, efficiëntie, effectiviteit, gelijkheid (kennis wordt minder afhankelijk van plaats en persoon), toegankelijkheid, en persoons gerichtheid.
Dan blijft er meer tijd over voor het echte gesprek tussen arts en patiënt.
De podcast is hier te vinden:
Apple: https://lnkd.in/ey6ziB7m
Spotify: https://lnkd.in/e6TypKue
Soundcloud: https://lnkd.in/eRvCDkxj